Serbia 2019
Serbia zaskoczyła mnie …
… niesamowicie przyjaznymi ludźmi, którzy przecierali oczy ze zdziwienia, gdy usłyszeli, że oto ktoś (My) wybrał się na 10-dniowe zwiedzanie Serbii (a nie traktuje Serbii jako kraju tranzytowego w drodze do Grecji czy Albanii) …
… zadziwiająco bezinteresownymi ludźmi, którzy gotowi są pomóc obcokrajowcom na każdym kroku. Z takimi „aktami dobroci” spotykaliśmy się niemal każdego dnia. Nie mogłam się nadziwić, że ktoś zapłaci za Ciebie parking nie oczekując (i pomimo próśb nie przyjmując) niczego w zamian czy wcieli się w rolę „kantoru”, gdy w niedzielne przedpołudnie zawitamy do miasta pozbawionego prądu, a przez to pełnego nieczynnych bankomatów. Tego typu historii mogłabym opowiadać bez liku …
… niesamowitymi widokami i atrakcjami jeszcze „nieskażonymi” przez turystów (choć Chińczyków na wycieczkach można było spotkać). Przepiękne góry, wodospady, jaskinie, kaniony … I choć Serbowie cierpią na kompleks braku dostępu do morza i sami co roku „muszą” pojechać na wakacje nad morze, to spotkani Serbowie tak wspaniale zachwalają swój kraj i jego uroki, że w przyszłym roku jedziemy eksplorować jego wschodnią część …
… możliwościami 4x4. Serbia to raj dla off-roadowców. Można wszędzie wjeżdżać, a przez to zobaczyć o wiele więcej. Szutrów co niemiara, błoto też nam się zdarzyło (i to w czerwonej odsłonie), nawet przywieźliśmy je ze sobą do Polski …
… pysznym jedzeniem. I nie będę tu pisać o burku, o którym czytaliśmy przed wyjazdem, że Serbowie jadają go na śniadanie. Spróbowałam, zarówno wersji z serem, jak i wiśniami, i jest dla mnie za tłusty.
Ale za to jako miłośniczka dobrej jakości pieczywa nie rozczarowałam się, a raczej byłam w siódmym niebie. Do tego stopnia, że prowadziliśmy nawet ranking najlepszego pieczywa, a zwycięzcą był chlebek muffinowy
Meat-lovers również będą zachwyceni. Przepyszna zupa z jagnięciny (trochę przypominająca nasz krupnik) czy tamtejszy „burger”, czyli Pljeskavica to tylko niektóre z przysmaków, którymi Marcin się zajadał. Ja po kilku dniach wolałam już wybierać coś bardziej vege – papryki faszerowane kajmakiem (w Serbii jest to rodzaj sera) czy Palačinke (naleśniki) z dżemem morelowym domowej roboty zaserwowanym przez Serbkę, u której nocowaliśmy. Nie sposób nie wspomnieć też o ciastach. Grzech nie spróbować. Tort chałwowy najlepszy, jaki w życiu jadłam. Nawet teraz ślinka cieknie mi na myśl o nim. I pomyśleć, że mogliśmy go nie spróbować, gdyby nie pewien kelner z Suboticy, który wręczył nam deser w prezencie za odwiedziny w ich restauracji …
… nowymi smakami. Bo kto z Was pił już sok z konwalii albo wino jeżynowe? I chociaż nie przekonam się do domaći kafe o poranku, to już zsiadłe mleko niekupne, ale od prawdziwej krowy i prawdziwej serbskiej gospodyni to już był rarytas ![]()
… Belgradem i jego „chaosem”, pełnymi ludzi kawiarniami i restauracjami, pięknymi zabytkami, „duchem” tego miasta. Niestety byliśmy tylko 1 dzień i czujemy niedosyt, dlatego już sprawdzamy połączenia lotnicze na Sylwestra …
I mimo że w Serbii jest niewiele campingów i są przez to drogie, a informacje turystyczne zaskoczone naszymi pytaniami, co warto zobaczyć, nie potrafiły udzielić info, to Serbio obiecuję Ci, że wrócę. I to już wkrótce ![]()
Także nie żegnamy się, ale do zobaczenia!
Autor: Monika Paduch

.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
_(copy).jpg)
_(copy).jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
-1.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)
-1.jpg)